Whatsapp
SAZ DEKORASYON & HASIR DEKORASYON USTASIYIZ

Kargı Nedir?

Kargı kamışı (Arundo Donax) ya da dev kamış (giant reed) nedir? Kargı ile neler yapılır? Bu yazımızda sizlere kargı kamışının ne olduğunu ve kargıdan neler yapıldığını ayrıntılı olarak aktaracağız.

Kargı Kamışı Ne Demek?

Kargı odunsu bir kamış türüdür. Saz kenarlarında ve göl kenarlarında kendiliğinden de yetişen kargı kamışları sert odunsu bir gövdeye sahip  içi boş bir bitkidir. Kargı kamışlarının boyları ortalama 4-7 metreye kadar ulaşabilir. Bazı kargı türleri çevresel faktörlerin de etkisiyle 10 metre uzunluğa kadar ulaşabilir. Kargı Kamışının latince ismi Arundo Donax tır.
Kargı kamışı çok eski yıllardan beri hem silah olarak hem de yer ve tavan örtüsü olarak yaygın bir kullanıma sahiptir.

 

Kargıya Neden Dev Kamış Denilmiştir?

Kargı kamışlarının bazı türleri 10 metreye kadar ulaşabilir demiştik. Kamış türleri içerisinden uzunluk açısından bambuya en yakın olan kargı kamışı olduğu için kargıya “Giant Reed” yani dev kamış denilmiştir. Tabi bambu bitkisi 30-40 metreye kadar uzayabileceği için yine bambu ve kargı arasında ciddi bir fark olduğunu gösterecektir.

 

Kargı Kamışı ve Bambu Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Kargı kamışlarının boyu ortalama 4-7 metre uzayabilir iken bambu bitkisi 30-40 metre boyutlara ulaşabilir.
  • Kargı kamışları içerisindeki selülozik yapı sayesinde çok sağlamdır fakat esneklik özelliği olmadığı için bambuya göre  daha kolay kırılgan bir yapısı vardır.
  • Bambu içerisindeki mikrofiber lifler sayesinde çok esnek bir yapıya sahip olduğu için kırılması son derece güçtür. Hatta bazı yapılan inceleme ve deneylerde bambunun mukavemetinin çelikten bile daha sağlam olduğu öne sürülmüştür.

 

Kargı Kamışı İle Saz Kamışı Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Kargı kamışları saz kamışlarına göre daha kalın ve sert yapılıdır.
  • Saz kamışları da aynı kargı kamışları gibi sulak ve göl kenarlarında yetişir.
  • Saz kamışları boyları 2-4 metreye ulaşabilen içi boş odunsu gövdeli bir kamış türüdür. Saz kamışları genellikle saz çatı ve saz dekorasyon uygulamasında kullanılır.
  • Kargı kamışları ise bambu çatı ve bambu çit ve hasır şemsiye ve hasır avize ve sepet imalatında kullanılır.

 

Kargı Kamışı İle Neler Yapılır?

Kargı içerisindeki yoğun selülozik yapısı sayesinde birçok sektörde kullanıma uygundur. Kağıt endüstrisinde, eşya yapımında, olta yapımında, ney yapımında (bazı özel türleri sadece), bitki destek çubuğu olarak ve hasır dekorasyon ürün ve uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu yazımızda sizlere kargı ile yapılan hasır dekorasyon ürün ve uygulamalarından bahsedeceğiz.

 

Kargı Kamışı Hasır Dekorasyon Ürünleri ve Uygulamaları Nelerdir?

Bambu Kamış: 

Bambu kamış kargı kamışlarının çelik teller ile bağlanması ile imal edilen montaja hazır bir rulo üründür. Bambu kamış kargı çit, kargı gölgelik uygulamalarında kullanılmaktadır. Tadilat işlerine eli yatkın herkes bambu kamış ürünü ile haır çatı ve bambu çit uygulamasını yapabilir.

 

Hasır Şemsiye:

Kargı kamışları ile yapılan hasır şemsiyeler bambu görünümünde olduğu için bir çok kişi tarafından bambu şemsiye olarak da bilinmektedir. Kargı kamışı örme hasır tekniği ile hasır şemsiye imalatında en çok kullanılan kamış türüdür.

 

Bambu Çatı Kaplama

Kargı kamışı bambu görünümünde ve sağlam yapılı oldukları için kargı ile yapılan uygulamalardan genellikle bambu kelimesi ile bahsedildiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni son tüketicilerin genellikle bu ürünlerin ve uygulamaların bambu ile yapıldığını zannetmesi ve bambu kelimesi ile aramasından dolayıdır.  Aslında birçok hasır dekorasyon ve bambu dekorasyon uygulaması Türkiye’de kargı ile yapılmaktadır.

 

Kargı Çit Uygulaması

Kargı çit uygulaması ya da diğer adıyla bambu çit uygulaması genellikle kargı kamışından imal edilen montaja hazır bambu kamış rulo ile yapılır. Piyasada bambu çit ürünü diye arattığınızda genellikle karşınıza kargı çit ve saz kamışından imal edilen kamış çit ürünleri çıkacaktır. Kargı çit saz çitlere göre daha dayanıklı ve sağlamdır. Kamış çitler hem dış mekanda hem de iç mekanda tavan ve duvar kaplaması olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca balkon için hasır çit uygulamasında da daha ince ve hafif oldukları için saz kamışlarından imal edilen kamış ve hasır çitler tercih edilir.


Hasır Avize ve Sepet İmalatı

Hasır avize ve hasır sepetlerin de kargı kamışları ile imal edildiğini biliyor muydunuz? Kargı kamışları hasır şemsiye üretiminde olduğu gibi ince ince 6 parça halinde kesilir ve su içerisinde bekletilerek yumuşatılır. Daha sonra avize ve sepet yapımında çaprazlama örme hasır tekniği ile kullanılır. Hasır dekorasyon ustaları tarafından yapılan hasır avizeler istenilen modelde ve ebatlarda isteğinize özel olarak imal edilmektedir.